Skip to content

První bramborová hostina: Propadák, šlechtici se málem otrávili!

Stoly se prohýbají vonícím jídlem. Hosté si zvědavé prohlížejí lákavou exotickou lahůdku ze zámoří – brambory. Kuchaři je usmažili na másle a hojně posypali skořicí a cukrem, zkrátka dobrota už od pohledu. Jenže zdání klame. „Fuj, to je odporné!“ otřese se jeden ze šlechticů hned po prvním soustu.

Bramborám se zhruba v polovině 16. století pomalu otevírá z Ameriky brána do Evropy. V roce 1565 obdrží zásilku brambor z Cuzca (město na jihu dnešního Peru) španělský král Filip II. (1527–1598). „Nevídaná vzácnost,“ obdivuje hlízy a posílá je jako dar nemocnému papeži Piovi IV. (1499–1565). Ten je zřejmě užije jako léku, i když není přesně známo, jakým způsobem a na jakou nemoc.

Na pohled nenápadná rostlinka si postupně podmaní celý svět.
Na pohled nenápadná rostlinka si postupně podmaní celý svět.

Ze Španělska putují brambory postupně do jižní, střední i severní Evropy. Lidé je však přijímají po dlouhá dvě staletí s nedůvěrou a obavami. „Je to pohanská a nekřesťanská plodina,“ šeptají si mezi sebou. Naopak tehdejší lékaři je předepisují jako léky na všelijaké nemoci, od průjmu přes tuberkulózu až k problémům s potencí!

Do Anglie brambory dorazí díky siru Francisu Drakeovi. Angličany tím ale neoslní...
Do Anglie brambory dorazí díky siru Francisu Drakeovi. Angličany tím ale neoslní…

Nepovedená hostina

Do Anglie přiveze novou pochoutku mořeplavec Francis Drake (asi 1540–1596). „Je to cenná plodina, která má budoucnost před sebou,“ sdělí jednomu svému příteli a doporučí mu, aby z nich nechal nachystat hostinu. Jenže ta skončí fiaskem. Angličtí kuchaři totiž namísto hlíz připravili zelené bobule. A ty nejen příšerně chutnají, ale ve větším množství jsou dokonce jedovaté.

Der_König_überall2
Potrvá dlouho, než si lidé získají k bramborám důvěru.

První úspěšná hostina proběhne až v roce 1616, a to na dvoře francouzského krále Ludvíka XIII. (1601–1643). Hosté si nemohou nový pokrm vynachválit, a tak se brambory stanou žádanou delikatesou pro bohaté. Na talíře obyčejných lidí brambory postupně pronikají až během 17. a zvláště pak 18. století. A mnoho lidí zachrání od trýznivého hladomoru.

Foto: wikipedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Kuriozity Zobrazit více …