Skip to content

První bramborová hostina: Propadák, šlechtici se málem otrávili!

Na pohled nenápadná rostlinka si postupně podmaní celý svět.

Stoly se prohýbají vonícím jídlem. Hosté si zvědavé prohlížejí lákavou exotickou lahůdku ze zámoří – brambory. Kuchaři je usmažili na másle a hojně posypali skořicí a cukrem, zkrátka dobrota už od pohledu. Jenže zdání klame. „Fuj, to je odporné!“ otřese se jeden ze šlechticů hned po prvním soustu.

Bramborám se zhruba v polovině 16. století pomalu otevírá z Ameriky brána do Evropy. V roce 1565 obdrží zásilku brambor z Cuzca (město na jihu dnešního Peru) španělský král Filip II. (1527–1598). „Nevídaná vzácnost,“ obdivuje hlízy a posílá je jako dar nemocnému papeži Piovi IV. (1499–1565). Ten je zřejmě užije jako léku, i když není přesně známo, jakým způsobem a na jakou nemoc.

Na pohled nenápadná rostlinka si postupně podmaní celý svět.
Na pohled nenápadná rostlinka si postupně podmaní celý svět.

Ze Španělska putují brambory postupně do jižní, střední i severní Evropy. Lidé je však přijímají po dlouhá dvě staletí s nedůvěrou a obavami. „Je to pohanská a nekřesťanská plodina,“ šeptají si mezi sebou. Naopak tehdejší lékaři je předepisují jako léky na všelijaké nemoci, od průjmu přes tuberkulózu až k problémům s potencí!

Do Anglie brambory dorazí díky siru Francisu Drakeovi. Angličany tím ale neoslní...
Do Anglie brambory dorazí díky siru Francisu Drakeovi. Angličany tím ale neoslní…

Nepovedená hostina

Do Anglie přiveze novou pochoutku mořeplavec Francis Drake (asi 1540–1596). „Je to cenná plodina, která má budoucnost před sebou,“ sdělí jednomu svému příteli a doporučí mu, aby z nich nechal nachystat hostinu. Jenže ta skončí fiaskem. Angličtí kuchaři totiž namísto hlíz připravili zelené bobule. A ty nejen příšerně chutnají, ale ve větším množství jsou dokonce jedovaté.

Der_König_überall2
Potrvá dlouho, než si lidé získají k bramborám důvěru.

První úspěšná hostina proběhne až v roce 1616, a to na dvoře francouzského krále Ludvíka XIII. (1601–1643). Hosté si nemohou nový pokrm vynachválit, a tak se brambory stanou žádanou delikatesou pro bohaté. Na talíře obyčejných lidí brambory postupně pronikají až během 17. a zvláště pak 18. století. A mnoho lidí zachrání od trýznivého hladomoru.

Foto: wikipedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Kuriozity Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Skutečný horor: Čí jekot se rozléhá v nejstrašidelnějších lesích v Británii?
epochalnisvet.cz

Skutečný horor: Čí jekot se...

Turista si vpodvečer povídá s vesničany u ohně. Vtom se z blízkého...
Suchem v lesích nejvíce trpí smrky
21stoleti.cz

Suchem v lesích nejvíce...

Sucho je problematikou, která se v poslední době objevuje...
Opulence ve stylu art deco
iluxus.cz

Opulence ve stylu art deco

Pokud bychom měli možnost se do nějakého...
Jitka Asterová: Propadá panice kvůli svému věku
nasehvezdy.cz

Jitka Asterová: Propadá panice...

Herečka a moderátorka Jitka Asterová (57) v posledních...
Světlo je přiznanou nadějí
rezidenceonline.cz

Světlo je přiznanou nadějí

Desdemona, Rosalinda, Anna Karenina, Manon Lescaut,...
Vědci popsali unikátní evoluční mechanismus
21stoleti.cz

Vědci popsali unikátní...

Tým českého vědce Petra Svobody...
Ladislav Potměšil zůstane invalidou?
nasehvezdy.cz

Ladislav Potměšil zůstane...

Před třičtvrtě rokem absolvoval oblíbený herec...
Záhada Piltdownského člověka konečně vyřešena!
epochalnisvet.cz

Záhada Piltdownského člověka...

O městečku Piltdown v jihovýchodní Anglii...
Šperky s puncem výjimečnosti
iluxus.cz

Šperky s puncem výjimečnosti

Hledáte-li osobité šperky vytvářené s radostí a láskou,...
Počet obětí sovětského vpádu do Československa byl vyšší
21stoleti.cz

Počet obětí sovětského vpádu do...

Čeští historici Prokop Tomek a Ivo Pejčoch...
Kouzlo moderní ložnice
rezidenceonline.cz

Kouzlo moderní ložnice

Ložnice s koupelnou patří k těm místům, kde člověk nabírá...
Nejslavnější akrobatické kousky, nad nimiž tuhne v žilách krev
epochalnisvet.cz

Nejslavnější akrobatické...

Absolutně postrádají pud sebezáchovy. Na...