Skip to content

Pozor na sycené nápoje: Jsou zákeřnější, než si myslíte!

Jak škodlivé dokážou být ony oblíbené bublinky v perlivých nápojích? Podle posledních výzkumů více, než bychom si mysleli. Dokáží například ovlivnit lidský mozek podobně, jako některé závažné nemoci a doslova nám zkracovat život.

Oxid uhličitý obsažený v sycených nápojích zvyšuje intenzitu odpovědi mozku na sladkou chuť. Proto v nás sladké vyvolává chuť na další sladkost.
Oxid uhličitý obsažený v sycených nápojích zvyšuje intenzitu odpovědi mozku na sladkou chuť. Proto v nás sladké vyvolává chuť na další sladkost.

Skrytá hrozba

Na vliv sycených limonád se zaměřil výzkumný tým univerzity v australském Sydney.  Srovnávali přitom reakce dvou skupin pokusných krys. První skupina pila po dobu třiceti dnů šumivou limonádu, druhá dostávala po stejné období jen čistou vodu. Výsledky vědce překvapily. Ukázalo se, že uměle sycené nápoje provádějí v mozku řadu změn. U hlodavců z první skupiny se projevila hyperaktivita a v jejich mozku se změnila hladina téměř 300 různých proteinů.

Kanadští vědci zjistili, že čím víc ženy vypijí slazených perlivých nápojů, tím mají vyšší hustotu ňader, což je známý rizikový faktor pro vznik rakoviny prsu.
Kanadští vědci zjistili, že čím víc ženy vypijí slazených perlivých nápojů, tím mají vyšší hustotu ňader, což je známý rizikový faktor pro vznik rakoviny prsu.

Vážné riziko

Vědci upozorňují, že podobné změny v mozku se projevují u lidí při různých onemocněních, například rakovině či Alzheimerově chorobě. Výsledkem nadměrné konzumace sycených nápojů mohou být podle nich srdeční záchvaty, cukrovka, obezita, lámavost kostí nebo rakovina prostaty či slinivky. „Náš výzkum ukazuje, že dlouhodobá konzumace takových nápojů místo obyčejné vody může vést k dlouhodobým změnám v chování i v chemii mozku,“ varovala vedoucí výzkumu Jane Franklinová.

Kola může velmi negativně ovlivnit kosti. Obsahuje totiž kyselinu fosforečnou, která snižuje hustotu kostních minerálů a zbavuje krev vápníku.
Kola může velmi negativně ovlivnit kosti. Obsahuje totiž kyselinu fosforečnou, která snižuje hustotu kostních minerálů a zbavuje krev vápníku.

Všežravý citrón

Další nebezpečnou přísadou perlivých nápojů je také kyselina citrónová, která se přidává do limonád, koly ale také minerálek. Ta je schopná dost agresivním způsobem rozleptávat zubní sklovinu. Výsledky testů ukázaly, že kola je 10x leptavější, než ovocný džus. Lidský zub ponořený do koly například během 48 hodin ztratil 5 procent své hmotnosti.

Ideální náhradou za sycené nápoje jsou džusy z vylisovaných čerstvých plodů ovoce i zeleniny.
Ideální náhradou za sycené nápoje jsou džusy z vylisovaných čerstvých plodů ovoce i zeleniny.

Raději bez cukru a bublin

Co tedy pít, aby bylo naše tělo spokojené? Čistou vodou nikdy nic nezkazíte, ale pokud ji doplníte čerstvými ovocnými nebo zeleninovými šťávami, můžete si zdravotně hodně pomoci. Obsahují totiž mnoho vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Nezaměňujte je ale za balené džusy, ty jsou totiž pasterizované a tak přišly o veškeré živiny. Nejlepší je si pořídit odšťavňovač a vyrábět si šťávy doma z čerstvých surovin.

Foto: shutterstock.com
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Společnost Zobrazit více …