Skip to content

Opravdu bohatá hostina: Ludvík XIV. servíroval k jedné večeři 168 lahůdek!

epocha

Letní den roku 1571 v severofrancouzské Lille. Číšníci kmitají kolem stolů a nestíhají nosit další a další pokrmy. Víno teče proudem a svatebčané na sebe rozjařeně pokřikují. Kolem stolů koluje ozdobně popsaný list papíru. Každý si čte, na jaké lahůdky se může těšit.

Není jich málo. Svatba zámožného rady a účetního Baulda Cuvillona (1539 – 1615) musí být událostí, na kterou nikdo v okolí nezapomene. Nápad vytvořit soupis podávaných jídel nazvaný „Jídelníček pro svatební večeři mistra Baulda Cuvillona,“ všichni oceňují. Sliny se sbíhají a nikdo neví, co ochutnat dříve.Novomanželka Jeanne (1549 – 1583) pobízí přítelkyni Theresu. „Jez má drahá, vše je vynikající, kuchaři přípravou strávili mnoho dní. Použili jenom ty nejlepší potraviny!“ Theresa neví, po které z lákavě vonících mís sáhnout. Jde se proto znovu podívat na jídelní list. Papír je už od nenechavých hostů ohmataný, ale stále jde z ruky do ruky. Na čem si labužníci ve 2. polovině 16. století pochutnávali?

Francouzský zámek Jouars Pontchartrain se stal v 17. století dějištěm velkolepé královské hostiny.
Francouzský zámek Jouars Pontchartrain se stal v 17. století dějištěm velkolepé královské hostiny.

Na uvítanou, aby nikdo netrpěl hlady

Hosté nejprve dostali 13 jídel. Různé druhy salátů, maso prinsels ochucené petrželkou a octem, skopový vývar, nakládaná housata, jarní kuřata se špenátem, pečenou skopovou kýtu, pečené telecí hrudí, těstoviny s pálivou omáčkou, pečené srnčí, delikátní paštičku a kuřata v aspiku. Pro dochucení všeho mohli použít sladkou hořčici.

Jídelní lístky se později stávají pýchou. Tenhle pochází z hotelu v Cairu v americkém státě Illinois.
Jídelní lístky se později stávají pýchou. Tenhle pochází z hotelu v Cairu v americkém státě Illinois.

Nakonec pro dobré trávení

Ani závěrečná tečka nezklamala. Dezertů naservírovali celkem 17. Čtyři druhy dortů: sněhový, jablečný, kerblíkový a marmeládovýtart, dále smetanový ovocný koláč, oplatky, jablka s hřebíčky, hrušky hned na několik originálních způsobů: jako pyré, v medovině či hrušky sartelles a angelots. Nechyběl ani morbecque krém, zelené ořechy, čerstvé ovoce, želé a výběr sýrů. Cuvillonova rodina patří mezi místní smetánku. Novinka – krasopisný seznam pokrmů – proto putuje do místního archívu. V nejsevernějším departmentu Francie (leží na hranici s Belgií a centrem je Lille), ho najdeme i dnes. Manželství, které mělo tak opulentní start, zřejmě pokračovalo ve stejném duchu. V jeho průběhu se narodily rychle za sebou čtyři děti.

Francouzský král Ludvík XIV. je známý labužník. K hostinám vyžaduje i jídelní lístek.
Francouzský král Ludvík XIV. je známý labužník. K hostinám vyžaduje i jídelní lístek.

Nenapravitelní požitkáři

Podobné, ale o něco mladší jídelníčky najdeme i v archívech jiných francouzských měst. Labužníci se životem doslova projedí. Peníze nepočítají, více času tráví nakupováním a servírováním jídla na velké svátky. Stává se pravidlem, že soupis jídel je hostům k dispozici. Menu pro každého zvlášť se ale objevilo teprve v 19. století při vzniku první restaurace, slavné Palais Royal (Královský palác) v Paříži. V 17. století i později si slavní potrpěli na to, aby na hostinách byl jídelní lístek. Když Ludvík XIV. (1638 – 1715) roku 1656 večeří na zámku v Jouars Pontchartrain s madame la Chanceliére, velkolepé menu nabízí pět chodů zahrnujících 168 lahůdek. A někdo nemohl být bez jídla ani po smrti. Náhrobek amerického generála Wilkinse v New Yorku obsahuje malou zasklenou skřínku, která ukrývá bílý papír – jídelníček. Podle jeho pokynů mu měl být každý den vyměněn…

Restaurace sídlící v pařížském Královském paláci začala v 19. století servírovat menu pro každého zvlášť.
Restaurace sídlící v pařížském Královském paláci začala v 19. století servírovat menu pro každého zvlášť.
Foto: wikimedia.org, alux.com
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie Zobrazit více …