Skip to content

Nejstarší menu světa: Ludvík XIV. vyžadoval na hostinách jídelní lístek!

úvod

Letní den roku 1571 v severofrancouzské Lille. Číšníci kmitají kolem stolů a nestíhají nosit další a další pokrmy. Víno teče proudem a svatebčané na sebe rozjařeně pokřikují. Kolem stolů koluje ozdobně popsaný list papíru. Každý si čte, na jaké lahůdky se může těšit.

Není jich málo. Svatba zámožného rady a účetního Baulda Cuvillona (1539 – 1615) musí být událostí, na kterou nikdo v okolí nezapomene. Nápad vytvořit soupis podávaných jídel nazvaný „Jídelníček pro svatební večeři mistra Baulda Cuvillona,“ všichni oceňují. Sliny se sbíhají a nikdo neví, co ochutnat dříve. Novomanželka Jeanne (1549 – 1583) pobízí přítelkyni Theresu. „Jez má drahá, vše je vynikající, kuchaři přípravou strávili mnoho dní. Použili jenom ty nejlepší potraviny!“ Theresa neví, po které z lákavě vonících mís sáhnout. Jde se proto znovu podívat na jídelní list. Papír je už od nenechavých hostů ohmataný, ale stále jde z ruky do ruky. Na čem si labužníci ve 2. polovině 16. století pochutnávali?

Gastronomická mapa Francie. Právě v téhle zemi se zrodil zřejmě nejstarší dochovaný jídelní lístek na světě.
Gastronomická mapa Francie. Právě v téhle zemi se zrodil zřejmě nejstarší dochovaný jídelní lístek na světě.

Na uvítanou, aby nikdo netrpěl hlady

Hosté nejprve dostali 13 jídel. Různé druhy salátů, maso ochucené petrželkou a octem (pikantní), skopový vývar, nakládaná housata, jarní kuřata se špenátem, studenou saille, holuby á la Tremoulette, pečenou skopovou kýtu, pečené telecí hrudí, těstoviny s pálivou omáčkou, pečené srnčí, delikátní paštičku a kuřata v aspiku. Pro dochucení všeho mohli použít sladkou hořčici.

Ve francouzské Palais Royal vzniká v 19. století věhlasná restaurace.
Ve francouzské Palais Royal vzniká v 19. století věhlasná restaurace.

Nakonec pro dobré trávení

Ani závěrečná tečka nezklamala. Dezertů naservírovali celkem 17. Čtyři druhy dortů: sněhový, jablečný,  kerblíkový a marmeládový, dále smetanový ovocný koláč, gohiére, oplatky, jablka s hřebíčky, hrušky hned na několik originálních způsobů: jako pyré, v medovině či hrušky sartelles a angelots. Nechyběl ani morbecque krém, zelené ořechy, čerstvé ovoce, želé a výběr sýrů. Cuvillonova rodina patří mezi místní smetánku. Novinka – krasopisný seznam pokrmů – proto putuje do místního archívu. V nejsevernějším departmentu Francie (leží na hranici s Belgií a centrem je Lille), ho najdeme i dnes. Manželství, které mělo tak opulentní start, zřejmě pokračovalo ve stejném duchu. V jeho průběhu se narodily rychle za sebou čtyři děti.

Francouzský král Ludvík XIV. má neobyčejně mlsný jazyk. Trvá na tom, aby se na jeho hostinách objevovala karta s menu.
Francouzský král Ludvík XIV. má neobyčejně mlsný jazyk. Trvá na tom, aby se na jeho hostinách objevovala karta s menu.

Nenapravitelní požitkáři

Podobné, ale o něco mladší jídelníčky najdeme i v archívech jiných francouzských měst. Labužníci se životem doslova projedí. Peníze nepočítají, více času tráví nakupováním a servírováním jídla na velké svátky. Stává se pravidlem, že soupis jídel je hostům k dispozici. Menu pro každého zvlášť se ale objevilo teprve v 19. století při vzniku první restaurace, slavné Palais Royal v Paříži. V 17. století i později si slavní potrpěli na to, aby na hostinách byl jídelní lístek. Když Ludvík XIV. (1638 – 1715) roku 1656 večeří na zámku v Pontchartrain s madame la Chanceliére, velkolepé menu nabízí pět chodů zahrnujících 168 lahůdek. A někdo nemohl být bez jídla ani po smrti. Náhrobek amerického generála Wilkinse v New Yorku obsahuje malou zasklenou skřínku, která ukrývá bílý papír – jídelníček. Podle jeho pokynů mu měl být každý den vyměněn…

V polovině 19. století už je tištěné menu v restauracích samozřejmostí. To na obrázku pochází z hotelu v americkém New Orleans.
V polovině 19. století už je tištěné menu v restauracích samozřejmostí. To na obrázku pochází z hotelu v americkém New Orleans.
Foto: wikimedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Skutečný horor: Čí jekot se rozléhá v nejstrašidelnějších lesích v Británii?
epochalnisvet.cz

Skutečný horor: Čí jekot se...

Turista si vpodvečer povídá s vesničany u ohně. Vtom se z blízkého...
Suchem v lesích nejvíce trpí smrky
21stoleti.cz

Suchem v lesích nejvíce...

Sucho je problematikou, která se v poslední době objevuje...
Opulence ve stylu art deco
iluxus.cz

Opulence ve stylu art deco

Pokud bychom měli možnost se do nějakého...
Jitka Asterová: Propadá panice kvůli svému věku
nasehvezdy.cz

Jitka Asterová: Propadá panice...

Herečka a moderátorka Jitka Asterová (57) v posledních...
Světlo je přiznanou nadějí
rezidenceonline.cz

Světlo je přiznanou nadějí

Desdemona, Rosalinda, Anna Karenina, Manon Lescaut,...
Vědci popsali unikátní evoluční mechanismus
21stoleti.cz

Vědci popsali unikátní...

Tým českého vědce Petra Svobody...
Ladislav Potměšil zůstane invalidou?
nasehvezdy.cz

Ladislav Potměšil zůstane...

Před třičtvrtě rokem absolvoval oblíbený herec...
Záhada Piltdownského člověka konečně vyřešena!
epochalnisvet.cz

Záhada Piltdownského člověka...

O městečku Piltdown v jihovýchodní Anglii...
Šperky s puncem výjimečnosti
iluxus.cz

Šperky s puncem výjimečnosti

Hledáte-li osobité šperky vytvářené s radostí a láskou,...
Počet obětí sovětského vpádu do Československa byl vyšší
21stoleti.cz

Počet obětí sovětského vpádu do...

Čeští historici Prokop Tomek a Ivo Pejčoch...
Kouzlo moderní ložnice
rezidenceonline.cz

Kouzlo moderní ložnice

Ložnice s koupelnou patří k těm místům, kde člověk nabírá...
Nejslavnější akrobatické kousky, nad nimiž tuhne v žilách krev
epochalnisvet.cz

Nejslavnější akrobatické...

Absolutně postrádají pud sebezáchovy. Na...