Skip to content

Nechutné: Delikatesy, co pro zápach nesmí na veřejnost!

„Haló pane,“ volá mladý pracovník letecké společnosti. „Můžete mi prosím ukázat, co vezete v té lahvi, ve vaší tašce?“ Cestující je překvapen a bezelstně odpoví: „Proboha nic špatného, to jsou jenom zkvašené ryby!“ „Tak to je mi líto, s námi nepoletíte,“ rozhodne nekompromisně mladík.

„To přece nemyslíte vážně?“ diví se cestující, ale mladík je neoblomný.

Národní delikatesa

Název: Surströmming

Bližší určení: Zkvašené sledě

Země: Švédsko

Zajímavost: Mluví se spíše o biologické zbrani, než o potravině

Švédská národní delikatesa není nic jiného, než shnilý sleď. A takový shnilý sleď strašně až nesnesitelně zapáchá. Některé letecké společnosti (například: British Airways nebo Air France) se rozhodly tuto pochutinu ze své přepravy vyloučit. Švédské výrobní koncerny oficiálně protestovaly, argumentují tím, že surströmming ukládají do konzerv a proto se nemůže nic stát. Bohužel sledi v konzervách stále kvasí, jejich tlak na víčko může způsobit explozi plechovky. Mluvčí British Airways Richard Goodfellow protestuje: Představte si ten neuvěřitelný zápach. To už by s námi nikdy, nikdo neletěl. Ani ti, co by přežili!“ Milovníci surströmmingu uloží nejprve nachytané ryby do sudů a když začnou kvasit, tak je dají na sluníčko. Tady osm dní hnijí. Teprve potom jsou k snědku. Zapíjet je můžete mlékem. Řekněte, kdo by odolal?

2
Smrdí i z obrázku.

Do hotelů nesmí

Název: Durian

Bližší určení: Tropické ovoce

Země: Thajsko, Malajsie, Indonésie

Zajímavost: Cena durianu se pohybuje okolo 200,- korun za kilogram

V Jihovýchodní Asii si domorodci často dají k snídani jen několik kousků durianu. Říká se, že je to snad nejlahodnější ovoce na světě, ale rozhodně také nejsmradlavější. Do lepších hotelů a do letadel je vstup se zralým durianem přísně zakázán. Plody jsou ostnité koule asi 25 až 30 cm v průměru. Rostou na krásných vysokých stromech, odkud se netrhají, ale čeká se, až spadnou na zem. Obchodníci s durianem si pronajímají celé ulice. Na asfaltu si pak vyskládají ovoce do hromádek o výšce cca 1,5 metru a délce zhruba 20 až 30 metrů. K tomu si postaví 2 – 3 stolky a příslušný počet plastikových židliček a čekají na zákazníka. Pokud si tam budete na durianu pochutnávat, často se stane, že vás obklopí desítka „čumilů“. Vidět jíst Evropana durian, je pro ně totiž zážitek, protože jde opravdu asi o nejsmradlavější ovoce na světě. Některé shnilé plody by s ním těžko mohly závodit.

3
Durian chutná výborně, ale zapáchá hůř, než byste čekali.

Vyžene hosty z restaurace

Název: Vieux Boulogne

Bližší určení: Francouzský sýr

Země: Francie

Zajímavost: Kvůli zápach jej vyřadí přední restaurace z nabídky

Na otázku: „Jaký je na světě nejsmradlavější sýr?“ odpoví drtivá většina odborníků bez váhání a označí Vieux Boulogne. Malá krychlička sýra má asi 10 cm v průměru, je 4 cm vysoká a váží až půl kila, ale dokáže svým odérem vyhnat lidi z místnosti. Doktor Stephen White, ředitel výzkumného oddělení university v Cranfieldu vysvětluje: „Nikdo nemusí mít obavy, že je nepříjemný pach vyvolán například stářím sýra nebo zkaženým kravským mlékem.Pronikavý a zejména štiplavý zápach Vieux Boulogne vzniká reakcí piva s enzymy v sýru. Někteří odpůrci řekněme aromatických sýrů, hovoří o Vieux Boulogne jako o hmotě, která zapáchá jako měsíc nemyté nohy. Zastánci této lahůdky hovoří zase o „nohou božích“. Přesto je o tento sýr obrovský zájem. Překonáte-li prvotní odpor, budete odměněni vynikajícím gurmánským zážitkem.

4
Vieux Boulogne je sice skvělý sýr, ale dokáže vyhnat z lidi z místnosti.

Voní jako zadek

Název: Andouillette

Bližší určení: klobása z dršťtek

Země: Francie

Zajímavost: Dobře připravená klobása musí vonět, jako nemytá nádoba na odpadky

Navštivte krásnou francouzskou oblast Champagne, ochutnejte specifický perlivý sekt a nezapomeňte si objednat andouillette. Sami Francouzi říkají, že tato klobása z dršťtek voní jako merde ( z franc. zadek). Klobása je vyrobena z částí vepřového trávicího traktu s použitím některých vepřových drobů. Na talíři ji dostanete, buď se zeleninou a dijonskou hořčicí nebo s omáčkou z červeného vína. V Troyes jsou dnes obrovské továrny, kde společnost Gilbert Lemelle vyrábí neuvěřitelných 20 miliónů andouillettes ročně. Dejte pozor a nespleťte si andouille s andouillette, salám s klobásou. Klobása je chutnější a jemnější.

5
Klobásky z drťtek andouillette doporučujeme zapíjet calvadosem
Foto: www.youtube.com, www.giantbomb.com, www.fredsullivan.com, sarah-angleton.com, recettessimples.fr
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika Zobrazit více …