Skip to content

Milujete zmrzlinu? Naučíme vás rozpoznat opravdovou kvalitu!

uvodni

Letošní léto patří bezpochyby mezi nejteplejších v historii. Mnozí z nás si horké dny užívají, někteří ale doslova trpí a snaží se všemožně zchladit. Kromě koupání se v létě rádi osvěžíme chlazenými nápoji, ale nepohrdneme ani lahodnou zmrzlinou. 

Ne o všech zmrzlinách se ale dá říci, že by byly z kvalitních surovin. Jak ale poznáme, že zmrzlina svým složením nepřipomíná spíše zmrzlou hmotu plnou náhražek a umělých barviv? Prozradíme vám, co konkrétně byste měli na obalech bedlivě hlídat.

Smetanová zmrzlina bez smetany, ovocná bez ovoce. Nenechte se obalamutit 

U kopečkové zmrzliny ze stánku těžko poznáte, kolik % ovoce se v ní nachází… Jenže kdo by odolal?!
U kopečkové zmrzliny ze stánku těžko poznáte, kolik % ovoce se v ní nachází… Jenže kdo by odolal?!

Na obalech je dobré kontrolovat, zda zmrzlina obsahuje mléko, tvaroh, či smetanu. V mnoha případech se tyto ingredience na obalech neobjevují a mohou být nahrazovány jinými umělými přísadami. „U zmrzlin je také dobré hlídat si poměr mililitrů a gramů. Pokud má balení např. 55 mililitrů a pouze 25 gramů, značí to, že balení zmrzliny obsahuje příliš vzduchu. Dávat pozor bychom měli také na obsah ovoce ve zmrzlinách. U některých výrobků je bohužel pravé ovoce nahrazováno nejrůznějšími sirupy,“ říká Dalena Martiníková, která vymyslela zmrzlinu Mrož a dnes působí jako vedoucí řízení jakosti a vývoje výrobků značky Prima zmrzlina. 

Jakou zmrzlinu si dát v případě, že si hlídáme kalorie 

Záleží-li vám na útlé postavě, vždy dávejte přednost zmrzlině s vysokým obsahem ovoce.
Záleží-li vám na útlé postavě, vždy dávejte přednost zmrzlině s vysokým obsahem ovoce.

Zmrzlina bude vždy považována za dezert, který lidé konzumují pro potěšení a za odměnu. Od zmrzliny očekáváme, že si na ní především pochutnáme. Proto by měla být vyrobena z opravdových a poctivých surovin, a nikoli z náhražek. Pokud ji nekonzumujeme několikrát denně, není nutné si přísně hlídat kalorie. Jednou za čas si člověk může bez výčitek dopřát i krémovou smetanovou zmrzlinu. Za tzv. dietnější variantu zmrzliny můžeme považovat ovocnou klasiku v podobě jahodové zmrzliny Mrož, která je vyrobena ze smetany, tvarohu a obsahuje více jak 55% ovoce.

V Čechách a na Slovensku vítězí tvarohová zmrzlina 

U Čechů vyhrává jahodová tvarohová zmrzlina.
U Čechů vyhrává jahodová tvarohová zmrzlina.

Tvarohová zmrzlina je v Čechách i na Slovensku specialitou a patří mezi nejprodávanější. Ve světě se už tak velké oblíbenosti netěší. V zahraničí je velmi populární např. zmrzlina jogurtová. Tento trend přichází postupně i k nám. A jaké příchutě jsou nejvíce v oblibě? Češi jsou v tomto ohledu velmi konzervativní a už dlouhá léta vede vanilková následována čokoládovou a hned na třetím místě je jahodová. Pozvolna lidé přechází k chutným zmrzlinám a hodně se prosazují zmrzliny s obsahem ovoce.

Co jste možná o zmrzlině nevěděli

  • Zmrzliny se barví i přírodními barvivy: pomocí červené řepy vznikne červená, díky chlorofylu vznikne zelená, z mořských řas modrá a z borůvek fialová
  • Teplá zmrzlina. Takto zmrzlináři nazývají zmrzlinu, která se po vyjmutí z mrazáku nechá chvíli rozmrazit a poté se servíruje. Vyzkoušejte to, zmrzlina pak chutná opravdu lépe
  • Pokud zmrzlina roztaje a znovu ji zamrazíte, tak v ní porušíte vazbu mezi tukem a vodou. Vodní pára vystoupí a z vody pak vzniknou krystalky
  • Nejvíce se prodávají impulzní balení zmrzlin k okamžité konzumaci. To jsou zmrzliny na špejli nebo kournouty, Ruská zmrzlina apod.
Foto: www.todayifoundout.com, www.primazmrzlina.cz, www.interactive.wxxi.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle Zobrazit více …