Skip to content

Lahůdka pro otrlé: Žraločí ploutve!

Čínské restaurace jsou proslulé na celém světě. Od jednoduchých krámků s rychlým občerstvením až po drahé, luxusní restaurace ve velkoměstech. Zajímavý a pestrý je i výběr samotných jídel, pro Evropana často příliš nevábných.

Smažení brouci, pečení hadi a žáby, kočky, psi, někde i krysy, různí měkkýši. Vrcholem budiž ju-čchi, proslulá čínská polévka ze žraločích ploutví. Kdo ví a zná způsob získávání této speciality, nemůže pozřít ani jednu lžíci. V celém světě se zmáhá obrovská vlna protestu proti masakrování žraloků z důvodů bestiálního vraždění důležitého živočicha všech světových moří. Číňané se však jen usmívají a myslí si své.

Číňané se protestům světa jenom tiše smějí.
Číňané se protestům světa jenom tiše smějí.

Podle dochovaných dokumentů se totiž polévka ze žraločích ploutví jedla v Číně už dvě století před naším letopočtem a dodnes má privilegované místo na čínském stole. Kdyby například chyběla na svatebním stole, rodina by zcela jistě před svými sousedy „ztratila tvář“ a to se prostě nestane! Přitom nejde o žádný levný pokrm. Jedna miska vyjde v lepších restauracích i na 400 dolarů (6.700 Kč). Celosvětový obchod se žraločími ploutvemi je odhadován na 1,2 miliardy dolarů. „Žraločí ploutve jsou u nás jedním ze čtyř pokladů moře,“ s úsměvem  informoval hosty, proslulý čínský kuchař Chan Tung (1954-2001). 

Polévka z ploutví žraloka nijak vábně nevypadá.
Polévka z ploutví žraloka nijak vábně nevypadá.

V čem tkví odpor proti používání žraločích ploutví? Za prvé, neovladatelným masakrováním žraloků typu sleďového, maka nebo modravého, klesá jejich stav až o 80 %. Za druhé, žraločí maso je prakticky bezcenné a tak rybáři žraloka vytáhnou jen k palubě, odsekají mu žádané ploutve a pak jej živého, ale zmrzačeného, hodí zpět do moře. Žralok bez ploutví neumí plavat a tak ho čeká smrt. Často to ovšem netrvá dlouho a podlehne zubům svých kamarádů. Možná je to rychlejší vysvobození. Jak se zdá, konzumentům tento způsob zjevně nevadí.

Zmrzačený žralok je odsouzen k pomalé smrti.
Zmrzačený žralok je odsouzen k pomalé smrti.

Síla pověrčivosti a zvyku však stále vítězí. Bývalý malajský ministr životního prostředí Datuk Karim Bujang (57) se pokusil v roce 2005 dosáhnout zákazu podávání této polévky na vládních recepcích a se zlou se potázal. Samotná polévka nijak vábně nevypadá a také naší chuti moc neprospívá. Sušené ploutve, stažené z kůže se dlouho vaří v kuřecím vývaru, až se rozpadnou na slizké chrupavčité kousky, vzdáleně připomínající tuhé nudle. Fungují spíše jako zahušťovadlo a  jsou prakticky bez chuti. Kritici to rádi komentují: „Jako byste jedli vařené nehty!“ Čínští gurmáni ale věří v léčivou moc žraločích ploutví. Jsou přesvědčeni, že pojídáním se vyhnou rakovině a výrazně se jim zlepší potence. Proti této víře se bojuje velmi těžce.

Evropanům taková polévka moc nechutná.
Evropanům taková polévka moc nechutná.
Foto: www.ceskatelevize.cz, magazin.aktualne.cz, www.srecepty.cz, huffingtonpost.co.uk
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle Zobrazit více …