Skip to content

Jídlo budoucnosti? Čekají nás hmyzí hody!

S rostoucí populací na planetě roste i množství jídla, které lidstvo spotřebuje. Problém s uživením by ovšem v budoucnu mohly vyřešit některé druhy hmyzu, například švábi.

Kvůli nebezpečí nedostatku jídla hledají vědci alternativy k současným potravinám. A stále častěji se ukazuje, že by klíčem mohly být potraviny z hmyzu. Ostatně v řadě zemí světa je hmyz na talířích zcela běžný. Například v Mexiku je na třetí příčce hned za hovězím a fazolemi. Hmyz má vysoký obsah bílkovin i některých dalších živin a jeho chov je oproti jiným živočišným druhům relativně nenáročný.

Jíst šváby nám přijde možná nechutné, v mnoha zemích je to ale běžné.
Jíst šváby nám přijde možná nechutné, v mnoha zemích je to ale běžné.

Je libo švába?

Chroustová polévka, pečené kobylky či pražení červi na slano či na sladko. Nedávné studie dokonce ukázaly, že využít lze i další produkty z hmyzí říše. Například mléko jednoho specifického druhu švábů obsahuje čtyřikrát více živin než to kravské. V současnosti se s hmyzem u nás setkáme zpravidla jen na food festivalech. Možná nás ale čekají doby, kdy i v naší kultuře bude jeho pojídání zcela běžné.

Mléko ze švábů? I toho se nejspíš dočkáme.
Mléko ze švábů? I toho se nejspíš dočkáme.
Foto: www.huffingtonpost.com, www.rd.com, commons.wikimedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti Zobrazit více …