Skip to content

Díry v ementálu? Sýrová záhada rozluštěna!

Žádné myši okusující sýr, žádný oxid uhličitý z bakterií, jak se domnívali vědci celých sto let. Ukazuje se, že za díry ve švýcarském ementálu může seno! Respektive jeho mikroskopické částice, které padají do mléka během dojení krav.

Děr v ementálu už 15 let ubývá a vědci dlouho nemohli přijít na to proč. Nyní zjistili, že se do mléka už nedostávají mikročástice sena, které uvolňují plyny způsobující známé otvory.

Zpátky ke kořenům? Dokonale sterilní prostředí zřejmě švýcarským sýrům nesvědčí.
Zpátky ke kořenům? Dokonale sterilní prostředí zřejmě švýcarským sýrům nesvědčí.

Tradiční dojení ve stáji s otevřenými dížemi bylo totiž nahrazeno uzavřenými systémy dojení,“ říká Regis Nyffeler ze švýcarského výzkumného střediska Agroscope. Díky objevu tak o díry v tradiční pochoutce nepřijdeme. Stačí se prostě jen trochu zašpinit…

Foto: commons.wikimedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika Zobrazit více …