Skip to content

Chutný středověk: Česká chasa si k obědu dopřávala až tři chody

Řezníci připravují maso, bez kterého by se středověcí lidé sotva dobře nasytili. Na jídelníčku ho často mívá i obyčejná chasa.

Ve středověku se lidé v Čechách mají dobře, s výjimkou dob válek a hladomorů. V jídle nouzí netrpí. Dokonce i chudina má na jídelníčku zelí či hrách nebo kroupy, občas i sýry, polévku, mléko a maso.

Zkrátka nepřijdou ani vězni, kteří se dostanou do žaláře za méně závažné delikty, například kvůli dluhům. Mají nárok na chleba, necelé dva litry piva a také dvě teplá jídla za den. Obvykle odsouzencům servírují k obědu hrách společně s kusem masa, při večeři potom hrách vymění za zelí a opět doplní masem.

Pečení chleba ve středověku bylo důležitou součástí života. Chléb tvořil složku potravy.
Pečení chleba ve středověku bylo důležitou součástí života. Chléb tvořil složku potravy.

Jí se dvakrát denně

Blíží se desátá hodina, když hospodyně svolává stolovníky k obědu. Na stole se ocitne velký hrnec polévky zvané odvářka. Hospodyně z něj poctivě rozděluje do talířů jednotlivé porce. Jenže to zdaleka není všechno. Čeká je ještě miska vařeného hrachu posypaného nasekanou dobromyslí a omaštěného slaninou. Na závěr všichni zhltnou pořádný krajíc chleba a kus pečeně. Musí se dobře nakrmit, protože dalšího jídla se dočkají až pozdě odpoledne mezi čtvrtou a šestou hodinou. Jí se totiž pouze dvakrát denně. Snídaně se objevuje až ve Francii v době vlády krále Ludvíka XIV. (1638–1715) a odsud se šíří dál Evropou.

Francouzský král Ludvík XIV. naučil Evropany snídat. Do té doby se u nás jedlo pouze dvakrát denně.
Francouzský král Ludvík XIV. naučil Evropany snídat. Do té doby se u nás jedlo pouze dvakrát denně.

Dvorská čeleď se má nejlépe

Ve středověku a na začátku novověku si selská a tovaryšská chasa nežije špatně. „V řádu mlynářských tovaryšů z roku 1601 stojí, že má mlynář dávat zaměstnancům k obědu i k večeři vždy po třech jídlech – polévku, vaření s kusem masa a kus chleba,“ potvrzuje současná česká historička Magdalena Beranová. Ještě lépe než zaměstnanci sedláků a řemeslníků se ale má dvorská čeleď, ta dostane dokonce čtyři chody! Jedním z nich je maso, například hovězí dršťky nebo volské hlavy. Typický český jídelníček tvoří od středověku až do třicetileté války (1618–1648) hlavně chléb, luštěniny, tedy hrách a kroupy, ryby, různé obilné kaše, ovoce a pivo.

Za vlády císaře Rudolfa II. se prostí lidé živí hlavně chlebem, pivem a masem.
Za vlády císaře Rudolfa II. se prostí lidé živí hlavně chlebem, pivem a masem.

Národ živí chléb, pivo a maso

„Pro měšťany v 15. – 16. století se za skromné a přiměřené považovalo takovéto jídlo: jedno jídlo vařené, jedno pečené se salátem, pak ještě jedno jídlo, posléze sýr nebo moučník,“ píše Beranová. Svým hostům pražské hospody většinou nabízely na jídelníčku polévku, okořeněné maso z polévky, slepici s kořením, masové pečeně, hrách a také sýr. Prostí lidé větší výběr nevyžadují. „Lid obecný nejvíce chlebem, pivem a masem živ jest a o lahůdky, pernatou zvěř mnoho nestojí,“ říká zpráva z roku 1605 sepsaná pro habsburského císaře Rudolfa II. (1552–1612).

 

Foto: wikimedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Impéria Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Skutečný horor: Čí jekot se rozléhá v nejstrašidelnějších lesích v Británii?
epochalnisvet.cz

Skutečný horor: Čí jekot se...

Turista si vpodvečer povídá s vesničany u ohně. Vtom se z blízkého...
Suchem v lesích nejvíce trpí smrky
21stoleti.cz

Suchem v lesích nejvíce...

Sucho je problematikou, která se v poslední době objevuje...
Opulence ve stylu art deco
iluxus.cz

Opulence ve stylu art deco

Pokud bychom měli možnost se do nějakého...
Jitka Asterová: Propadá panice kvůli svému věku
nasehvezdy.cz

Jitka Asterová: Propadá panice...

Herečka a moderátorka Jitka Asterová (57) v posledních...
Světlo je přiznanou nadějí
rezidenceonline.cz

Světlo je přiznanou nadějí

Desdemona, Rosalinda, Anna Karenina, Manon Lescaut,...
Vědci popsali unikátní evoluční mechanismus
21stoleti.cz

Vědci popsali unikátní...

Tým českého vědce Petra Svobody...
Ladislav Potměšil zůstane invalidou?
nasehvezdy.cz

Ladislav Potměšil zůstane...

Před třičtvrtě rokem absolvoval oblíbený herec...
Záhada Piltdownského člověka konečně vyřešena!
epochalnisvet.cz

Záhada Piltdownského člověka...

O městečku Piltdown v jihovýchodní Anglii...
Šperky s puncem výjimečnosti
iluxus.cz

Šperky s puncem výjimečnosti

Hledáte-li osobité šperky vytvářené s radostí a láskou,...
Počet obětí sovětského vpádu do Československa byl vyšší
21stoleti.cz

Počet obětí sovětského vpádu do...

Čeští historici Prokop Tomek a Ivo Pejčoch...
Kouzlo moderní ložnice
rezidenceonline.cz

Kouzlo moderní ložnice

Ložnice s koupelnou patří k těm místům, kde člověk nabírá...
Nejslavnější akrobatické kousky, nad nimiž tuhne v žilách krev
epochalnisvet.cz

Nejslavnější akrobatické...

Absolutně postrádají pud sebezáchovy. Na...