Skip to content

Jindřich VIII.: Příživníky u dvora rozhodně nestrpěl!

„Dvůr je plný příživníků, s tím se musí skoncovat,“ přemítá anglický král Jindřich VIII. V roce 1533 proto vychází nařízení, podle kterého dostávají „všichni tuláci a další nepracující osoby, jež se drží u dvora“ lhůtu jednoho dne, aby zmizeli.

Na dvůr anglického panovníka Jindřicha VIII. (1491–1547) si dvořané přivádějí mnohem víc sluhů, příbuzných či přátel než je povoleno. „Ethamské mandáty z roku 1526 každému výslovně zakazovaly, aby si „ke dvoru přivedl nějakého hocha,“ píše současná anglická historička Alison Weirová. Proto král učiní těmto praktikám přítrž a v roce 1543 už zde nesmí žít žádné páže bez jeho souhlasu. Jindřich VIII. také nestrpí žádné projevy nevázaného chování. Cizoložství alespoň navenek nesmí poskvrnit pověst muže, chování dam musí být dokonalé.

Anglický král Jindřich VIII. na svém dvoře nestrpí nikoho, kdo se tu chce přiživovat.
Anglický král Jindřich VIII. na svém dvoře nestrpí nikoho, kdo se tu chce přiživovat.

Sloužící musí umět zpívat

Sálem doznívají poslední tóny chrámové skladby anglického hudebního skladatele Thomase Tallise (1505–1585). Král si brouká jejich melodii. Sám dokonce hraje na loutnu, kterou mu jeho otec pořídil už jako sedmiletému. Ovládá i hru na regál (přenosné varhany – pozn. red.), na kornet (trubka) a zobcovou flétnu. Znalosti hudby se stávají základním předpokladem pro službu u dvora. Kdo má dobrý hlas, má dveře ke královi otevřené.

Anna Boleynová se svým chotěm Jindřichem VIII., který při žádné příležitosti nepohrdl  dobrým jídlem.
Anna Boleynová se svým chotěm Jindřichem VIII., který při žádné příležitosti nepohrdl dobrým jídlem.

Je libo pozlaceného páva k obědu?

V londýnském paláci v Hampton Court se denně vaří pro 800 lidí. Královský oběd se skládá ze dvou částí. Během prvního chodu sní panovník až 15 chodů. Začne polévkou, pak následuje maso: divočina, hovězí, skopové, ryby. Nakonec přichází sladká tečka v podobě krému nebo lívanců. Na druhý chod přináší na řadu sedm jídel. Jako první želé, potom kořeněná vína, mandlový krém, různé druhy drůbeže nebo opeřenců, například bažant, holubi. Jedním z hlavních jídel, na které známe recept i dnes, je hovězí s ledvinkami v těstíčku.

Páv korunkatý je v době renesance oblíbenou pochoutkou na královských stolech. Servíruje se pečený a pozlaceným zobákem.
Páv korunkatý je v době renesance oblíbenou pochoutkou na královských stolech. Servíruje se pečený a pozlaceným zobákem.

Zelenina je jídlem chudáků

Jídla k večeři jsou podobná jako na oběd, přibývá ale ještě pudink, vejce a máslo a často také ovoce, například jablka či kdoule. Lahůdkou je pečený páv ozdobený vlastním peřím a s pozlaceným zobákem. Jindřich klidně sní najednou i šest velkých ovocných koláčů. Zeleninu, která tvoří sotva pětinu královského jídelníčku, ovšem považuje za jídlo chudáků.

Foto: wikimedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Osobnosti Zobrazit více …