Domů     Omyly ve vědě a technice: 7 prognóz, které se nevyplnily…
Omyly ve vědě a technice: 7 prognóz, které se nevyplnily…
24.1.2017

Předpovídat budoucnost je vždy balancováním na hraně ostří žiletky. Samozřejmě, pokud člověk nevěští z křišťálové koule, ale vychází z racionálních vědeckých předpokladů, leccos se odhadnout dá.

Ovšem i slovutní technologové či vědci poznali pravdivost přísloví, že i mistr tesař se utne.

Poté, co Neil Armstrong v roce 1969 otiskl své stopy do měsíčního prachu, panovalo všeobecné přesvědčení, že nejpozději do dvaceti let lidstvo přistane na Marsu a poté začne kolonizovat sluneční soustavu.

Souhrou různých okolností se však stalo, že se lidé na Měsíc vrátili naposledy 1972 a od té doby nevytáhli paty z oběžné dráhy. Zkrátka, vývoj se někdy ubírá jiným směrem, než se čeká.

A některé předpovědi týkající se vědy a technologií dnes znějí vskutku úsměvně. Ale na druhou stranu, po bitvě každý generálem…

1.Poslíčci místo telefonů

Autor: William Preece

Rok: 1876

„Američané telefon potřebují, ale my ne.

My máme spoustu poslíčků,“ prohlásil v roce 1876 William Preece z Britského poštovního úřadu. Zřejmě vycházel z toho, že USA jsou velkou zemí, kde poštovní přeprava zabere spoustu času, kdežto v menší Británii je doručování zásilek rychlejší. Dnes si život bez telefonů nedokáže představit celý svět a Britové pochopitelně nejsou výjimkou.

Dokonce jedním ze symbolů Británie je právě telefonní budka. Není bez zajímavosti, že inspirací k jejímu designu byla hrobka…

2.Automobil je přechodná móda

Autor: prezident Michigan Saving Bank

Rok: 1903

„Kůň tu byl, je a bude.

Automobil je jenom přechodné módní třeštění,“ řekl prezident michiganské banky Horace Rackhamovi, jenž byl právníkem Henryho Forda, aby neinvestoval do společnosti Ford Motor Company.  Mnozí konzervativnější lidé se jen těžko smiřují s novotami a pan prezident byl asi jedním z nich.

Byl to právě Henry Ford, který svým modelem T odstartoval éru umožňující pořídit si vlastní vůz širokým vrstvám.

Již v té době byl zahájen automobilový boom, když se v průmyslových zemích řada nových výrobců motorových vozidel. V Německu to byl Benz a Opel, ve Francii Peugeot a Renault, v Itálii Fiat. Ani české země se svou průmyslovou tradicí nezaostávaly.

Kromě kopřivnické automobilky začala motorová vozidla vyrábět i firma Praga nebo společnost Laurin & Klement, předchůdce dnešní Škodovky. Pan bankéř by se asi divil, kdyby se dozvěděl, že se v roce 2015 v USA prodalo 18 milionů nových vozů.

3.Kdo by koukal na bedýnku?

Autor: Darryl Zanuck

Rok: 1946

„Televize se neudrží na žádném trhu déle než šest měsíců. Lidi se brzy nabaží koukat večer co večer na dřevěnou bedýnku,“ myslel si krátce po válce vysoký představitel studia 20th Century Fox Darryl Zanuck.

Spíše než o předpověď šlo o přání, které bylo otcem myšlenky. Filmová studia jistě cítila v televizi nástup konkurence a nemýlila se. Už v 50. letech se televize stávala v západních zemích běžnou výbavou každé domácnosti.

Televize však nakonec film nepřeválcovala. Dodnes vedle sebe obě média fungují a zatím zvládají i nástup i internetu.

4.Stojíme na prahu raketové pošty

Autor: Arthur Summerfield

Rok: 1959

„Než člověk stane na Měsíci, bude vaše pošta z New York do Austrálie doručována v řádu hodin naváděnými raketami.

Stojíme na prahu raketové pošty,“ domníval se generální ředitel americké poštovní služby Arthur Summerfield v roce 1959. Princip raketové pošty vypadal v padesátých letech nadějně.

Experimentovalo se s ní již v době mezi světovými válkami a později vznikaly i společnosti, které se na toto odvětví specializovaly, např. Deutsche Raketen-Gesellscahft. Nakonec však poštovní přeprava zůstala u tradičních metod.

5.Počítač doma nikdo nepotřebuje

Autor: Ken Olsen

Rok: 1977

„Není důvod, aby měl kdokoli doma počítač,“ prohlásil zakladatel společnosti Digital Equipment Corp Ken Olsen během projevu v neziskové společnosti World Future Society v roce 1977.) První počítače byly natolik velké, že zabraly několik místností, takový Mark I. z roku 1944 měřil na délku 18 metrů.

Náročné výpočetní stroje se však postupně zmenšovaly.

V roce 1975 se na trhu objevil nový mikropočítač Altair 8800. Jednoduchý stroj se prodával ve formě stavebnice za necelých 400 dolarů a rychle si získal početnou komunitu fanoušků. Nejen Ken Olsen, ale řada jiných odborníků však na nový trend hleděla s nedůvěrou.

Týkalo se to i společnosti IBM. Její výsadou byly velké halové počítače. Ale i to se změnilo. Po počátečním váhání společnost v roce 1980 spustila projekt, na jehož konci nebylo nic jiného než Personal Computer (PC).

Výsledkem byl kompaktní počítač interně označovaný jako Acorn (žalud), který byl veřejnosti představen 12. srpna 1981 pod názvem IBM 5150 PC. Nová „písíčka“ vše vyhrála na celé čáře.

Invaze osobních počítačů do domácností a menších kanceláří znamenala úspěch nejenom pro samotnou IBM, ale také pro Intel, který se z výrobce paměťových čipů přeměnil na největšího dodavatele počítačových procesorů.

A dnes se po celém světě každým rokem prodá kolem 80 milionů nových počítačů.

6.Mobil nikdy nenahradí drát

Autor: Martin Cooper

Rok: 1981

„Mobilní telefony v žádném případě nenahradí místní systém telefonu po drátě,“ tvrdil v roce 1981 vynálezce Martin Cooper. Tak tato předpověď také nevyšla. Utržená sluchátka dnes zcela válcují pevné linky, které mnozí lidé dokonce i ruší.

Ale pravdou je, že začátkem 80. let se možnost podobného vývoje nezdála příliš pravděpodobná.

Cestu k dnešním mobilům nastavil americký technolog Rudy Kroloppa. V roce 1973 trvalo pouhých šest týdnů, než Kroloppa se svým týmem sestavil první přenosný telefon.

První mobilní hovor pak uskutečnil vedoucí divize komunikačních systémů firmy Motorola Martin Cooper.

„Jak jsem tak kráčel po ulici a přitom mluvil do telefonu, Newyorčané se při pohledu na někoho, kdo při chůzi telefonuje, rozestupovali,“ vzpomínal ještě po letech Cooper na pozdvižení, jež tehdy vyvolal.

Nicméně až v roce 1983 se mobilní telefon poprvé objevuje na běžném trhu. Pod označením Motorola DynaTAC 8000X si jej mohli zájemci pořídit za 3995 dolarů, což by dnes odpovídalo zhruba 80 000 korunám.

Šlo o pořádnou cihlu, přístroj vážil 800 gramů a na výšku měřil přes 30 centimetrů. Přesto nakonec mobilní telefony zvítězily a porazily i videofony, kterým naopak byla předpovídána velká budoucnost.

7. Ode dneška beze spamu

Autor: Bill Gates

Rok: 2004

„Od nynějška za dva roky bude vyřešen problém spamů,“ sebevědomě vyhlásil Bill Gates na Světovém ekonomickém fóru roku 2004. Bille, Bille, tvůj optimismus nebyl na místě! Po třinácti letech od tohoto výroku se stačí podívat do příchozí pošty.

Pan Zhaing-Zi zde nabízí investiční poradenství, pan Woo se pro změnu hodlá rozdělit o 75 milionů eur a pan Chang se chce ve prospěch adresáta zbavit podílu v údajně obrovské prosperující čínské firmě.

Kdepak, problém spamu není zdaleka vyřešen a nezdá se, že by se na tom v nejbližších letech cokoliv změnilo.

Foto: Huffington Post, Tripp Apparel, Youtube, WallpapersWide, Recreation and Sport Studies, Pinterest, Awesomelycute
Související články
Věda a technika
Neštovice: Postrach, který věda zahnala
Amerika je pro kolonizaci zemí zaslíbenou. Stačí přesvědčit původní obyvatelstvo, aby vycouvalo. Přesvědčovacích prostředků mají Evropané celou řadu. Pušky, děla, a také neštovice. Neštovice jsou nemocí, která významným způsobem mění dějiny Kolem roku 400 př.nl zasáhne Athény epidemie, s největší pravděpodobností neštovic. Vyhubí čtvrtinu populace a mezi obětmi je i nejvýznamnější z vůdců – Periklés (500–429 […]
Věda a technika
Co jste netušili o výtazích?
Kabinka visí na kovovém laně, připevněném na kladce. Můžete si nastoupit! A kdy pojedeme nahoru? Až někdo ručně navine lano na dřevěný buben! Tak nějak funguje první známý výtah na světě… Autorem pradědečka výtahů je řecký matematik Archimédes (asi 287-212 př. n. l.) a sestaví ho okolo roku 236 před Kristem. Podobné používají i Římané, […]
Věda a technika
Víme, jak vznikl náš Měsíc?
Nové planety se rodí různými způsoby. Jedním z nich, kterým vznikla i naše sluneční soustava, je takzvaná akrece neboli „narůstání“. V tomto případě se oblak plynu s drobnou příměsí prachu díky vnějšímu impulzu, kterým může být například výbuch nedaleké hvězdy, začne hroutit do podoby disku. Jedná se v podstatě o gravitační proces. V centru disku […]
Věda a technika
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
reklama
věda a technika
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Chudák malý Albert: Experiment mu způsobí strach i ze Santa Clause!
Chvíli nesrozumitelně žvatlá, pak se převalí a jeho pozornost zaměstná sněhobílá laboratorní myš. Instinktivně po ní natáhne ruce, když místnost naplní hlasitý zvuk kladiva a kovové tyče. Dítě se leká a okamžitě propuká v pláč, jenže to je jen začátek! Vědci potvrzují své hypotézy všemožnými pokusy. Zatímco ruský psycholog Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936) moří psy, jeho […]
Proč máme škytavku?
„Škyt! Zase na mě někdo myslí!“ známou průpovídkou si lidé odůvodňují škytavku už v 17. století a říkáme to dodnes. I když dávno tušíme, že pravá příčina nejspíš bude jiná… Nádech, výdech. Dva základní a k životu nezbytné pohyby provádíme bez ustání celý cen, aniž bychom to vnímali. Přesněji nevnímáme je, dokud hladký průběh nekončeného […]
Kdo dosedne na Měsíc? Je tu velký souboj dvou miliardářů
Po dekádách útlumu, kdy se kosmické bádání zaměřovalo na vysílání sond a na zkoumání orbity nebo nejbližších planet, jsme se dostali do éry nových vesmírných závodů. Tentokrát však mezi sebou kromě velmocí soupeří také soukromé firmy. Která bude mít navrch? Zatímco ještě pár let nazpátek se nejčastěji skloňovalo jméno amerického podnikatele Elona Muska (⃰1971) a […]
reklama
lifestyle
Známé pověry z ložnice: Klesá s věkem libido?
Na slavného amerického boxera Muhammada Aliho (1942–2016) nesmí ženská ruka něžně sáhnout dlouhých 6 týdnů před důležitým zápasem. Nechce ztrácet nejen energii, ale také koncentraci.   Lhůta je to asi rekordní, ale podobné sebezapření musí předvádět například i tým amerického fotbalu Pittsburgh Steelers před Super Bowlem, kdy má nařízenu sexuální abstinenci. Trenéři se tak snaží […]
Praha stověžatá? Spíš kavárenská! Tři vyhlášené podniky, kde si známé osobnosti podávají dveře!
Vzduch je těžký a nasáklý kouřem z fajfek. Do kavárny vchází obrýlený fousáč, v němž všichni poznají Aloise Jiráska. Stůl u okna dnes pro změnu patří architektu Josefu Gočárovi. Zdánlivý klid naruší hluk ze zadní místnosti – nejde o nic vážného, to jen Jaroslav Hašek tropí vylomeniny. Vítejte v Unionce! Svatyně intelektuálů Co: Kavárna Union Zajímavost: Hašek zůstane […]
5 mýtů o sexu: Škodí porno vztahům?
Že jsou mnohé ženy zlatokopky a v posteli svých bohatých partnerů předvádějí úctyhodné teatrální dvouaktovky, jen aby si nenašel jinou? Nepodceňujte podvědomí a sílu peněz. Jak ukazuje jeden z výzkumů, krása a inteligence mnohdy na tučné konto nestačí. Na vině není proradnost, ale prastaré archetypy. Jen z nejlepších lovců s oštěpem jsou dnes top manažeři… […]
Guru designu Philippe Starck se inspiruje fresnelovou čočkou
Nepozorný zákazník by si mohl myslet, že se jedná o alkohol, jenže Perrier je přesný opak. Na druhou stranu jeden ze zakladatelů tekutinu přirovnává k šampaňskému. K 160. výročí si chutná voda nadělí dárek: Novou exkluzivní limitovanou edici své ikonické zelené lahve. Jejím autorem je legenda francouzského designu Philippe Starck!     Evropou zrovna kráčí […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Vášnivý drink
tisicereceptu.cz
Vášnivý drink
Vyjádřit lásku lze mnoha způsoby. A k těm nejstylovějším patří koktejl plný neodolatelné chuti. Připravte si drink Red Valentine s rumovou lahůdkou Diplomático a prožijte se svým milovaným protějškem
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
enigmaplus.cz
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
Na kopci Morro do Vintém v Brazílii byli nalezeni dva mrtví muži. Co je zabilo, nebylo jasné. Jejich obličeje byly zakryty olověnými maskami a u sebe měli jen papír popsaný čísly a lísteček s instrukc
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
historyplus.cz
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
Císař Matyáš je rudý zlostí. Bohatství státní kasy povážlivě klesá a jemu je jasné, kdo v tom má prsty. „Ti proklatí Taxisové,“ praští rukou do stolu. Právě oni se totiž starají o provoz poštovních linek, výdaje na jejich údržbu ale neplatí. Do kapsy jim plynou jen tučné zisky! Počátky výměny informací sahají hluboko do historie. Stálé
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
skutecnepribehy.cz
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
Seděla jsem na terase a byla bezradná. V tom přiletěla až ke mně straka, která upustila svůj lup a zmizela… Nad mou hlavou proletěl velký pták, zakroužil nad terasou a pak přistál na stromě. Seděla jsem tam smutně a kouřila cigaretu za cigaretou. Přišla jsem o místo, byla už tři měsíce na podpoře a manžel byl v částečném
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
21stoleti.cz
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
nasehvezdy.cz
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
Už dlouho se povídá, že manželství herečky Lucie Benešové (49) a herce Tomáše Matonohy (53) balancuje na hraně rozchodu. Herečka si nedávno vyrazila na dovolenou do luxusních lázní, kdo si ale mysle
Křehký koláč s mřížkou
panidomu.cz
Křehký koláč s mřížkou
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
epochalnisvet.cz
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
Nizozemská loděnice Oceanco stojí za celou řadou oslňujících lodí. Nyní odhalila novou superjachtu ze série Simply Custom, která vznikla ve spolupráci s italským návrhářským studiem HotLab. Novinka pokřtěná Superleggera 80 se vyznačuje exteriérem inspirovaným sportovními vozy z 60. let a opulentním interiérem připomínajícím luxusní penthouse.   Může se zdát trochu nepatřičné pojmenovat ohromující trup osmdesátimetrové
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou vychutnat i přímo z originálních tal
Jak se žilo kdysi – Česká republika
nejsemsama.cz
Jak se žilo kdysi – Česká republika
Toužíte se projít po živém muzeu, kde na vás dýchne duch dávné doby? Vyrazte do skanzenu! V Čechách i na Moravě jich najdete několik a mnohé z nich jsou unikátní. Obvykle bývá v místě připraven doprovodný program, který dokreslí atmosféru místa a přinese vám neobyčejné zážitky. Muzeum lidových staveb Kouřim Stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech najdete v Kouřimi