Domů     Zatracovaný sodík: Proč je to dobrý sluha, ale špatný pán?
Zatracovaný sodík: Proč je to dobrý sluha, ale špatný pán?
29.7.2016

Je hnacím motorem všech životně důležitých procesů v našem organismu. V tandemu s draslíkem reguluje vodní rovnováhu v těle a nápomocný je i při udržování homeostázy krve. Přesto patří sodík mezi často očerňované a odsuzované složky potravy.

Zatímco řada lidí mu nemůže přijít na jméno a omezují kvůli němu solení pokrmů i pití minerálních vod, druzí se jako lvi bijí za jeho „nevinu“. Pravda leží někde uprostřed. Problémy způsobuje nedostatek sodíku v těle i jeho přemíra.

Denně nanejvýš jedna lžička

Čísla Státního zdravotnického úřadu hovoří jasnou řečí. Denní potřeba sodíku v našem těle je zhruba 0,5 gramu. Při jeho přepočtu na kuchyňskou sůl je podle údajů WHO (Světová zdravotnická organizace) bezpečná denní dávka soli do 5 gramů.

Tedy maximálně jedna kávová lžička za den. V takové míře je sodík pro naše tělo dobrým sluhou. Je součástí elektrolytu, který je potřebný pro správnou funkci buněk.

Udržuje svalovou dráždivost a propustnost buněčné membrány, takže je nezbytný také pro svalovou a nervovou činnost.

Zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů a uplatní se i při tvorbě červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku, bez které bychom těžko mohli trávit. Se zvyšováním tělesné aktivity jeho spotřeba výrazně stoupá.

Nedostatek sodíku signalizuje tělo nejčastěji nízkým krevním tlakem, dehydratací, depresemi, svalovou slabostí či křečemi. Příčinou takového stavu je zejména nadměrné pocení, opakované zvracení nebo déletrvající průjem. Co když je ho ale moc?

Děti, pozor!

Přemíra sodíku dokáže v našem organismu natropit pěknou paseku. Zadržuje v těle vodu, objevují se otoky, roste krevní tlak stejně jako riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Na ty, kteří neudělají bez solničky ani krok, číhá třeba infarkt, mrtvice, ale také žaludeční vředy. Nadměrné množství soli, a tedy i sodíku, může navíc zapříčinit zvýšené vylučování vápníku a stát tak za vznikem osteoporózy.

Přehnaný příjem sodíku je strašákem zejména pro děti, které jej ještě nedokážou vylučovat tak jako dospělí. Doporučená denní dávka sodíku pro děti do jednoho roku věku je 130–180 mg. Pro děti a dospívající pak 300–550 mg.

Pozor na jeho přemíru by si měly dát i těhotné ženy. Regulaci sodíku mají v těle na starost především ledviny. Močí se ho vylučuje 90 procent.

Jeho nejvýznačnějším dodavatelem je chlorid sodný, v běžném životě známý jako kuchyňská sůl, přidávaný k dotvoření chuti jídel a do nejrůznějších potravin. A jaká je naše reálná denní spotřeba sodíku?

Průměrný denní příjem sodíku u evropské populace činí asi 3–5 g, tedy zhruba 8–11 g soli, což značně překračuje denní potřebu.

Většinu (až 75 procent) z tohoto množství dostáváme do těla ve zpracovaných potravinách, přibližně 15 procent zastupuje sůl přidaná do pokrmů při vaření či na talíři a jen asi 10 procent zastupuje sodík přirozeně obsažený v potravinách.

Zákaz pro fastfood

Bezpečný přísun sodíku tak člověk neovlivňuje ani tak omezením soli v hrnci při vaření jako uváženým výběrem toho, co kupuje a konzumuje.

Do kategorie potravin s nízkým obsahem sodíku patří třeba brambory, maso, ryby, zelenina, ovesné vločky, ovoce, rýže nebo těstoviny. Druhou partu, tedy tu, kde se sodíkem nešetří, tvoří instantní polévky, grilované maso, uzené ryby, slanina, chipsy, slané oříšky, konzervované omáčky nebo jídlo z rychlého občerstvení.

Bohaté na sodík jsou i některé minerálky. Každá minerální voda musí mít ostatně na obalu vyznačeno minerální složení pramene, takže pro zjištění informací o obsahu sodíku a dalších minerálních látek stačí zkontrolovat etiketu.

Jak je to se sodíkem v minerálkách

Přírodní minerální voda pochází z podzemního chráněného zdroje. Má charakteristický obsah minerálních látek a stopových prvků a nesmí být nijak chemicky upravena či dezinfikována. Rozlišujeme slabě, středně a vysoce mineralizované minerální vody.

Ty vysoce mineralizované se prodávají v lékárnách a slouží pro léčebné pitné kúry. Naopak slabě a středně mineralizované vody jsou vhodné pro pitný režim.

Kolik sodíku obsahuje 100 g daných potravin

Hovězí maso   0,069 g Na (0,1725 g soli)

Salám uherský            0,818 g Na (2,045 g soli)

Špenát 0,123 g Na (0,3075 g soli)

Banán 0,001 g Na (0,0025 g soli)

Celozrnný chléb         0,5 g Na (1,25 g soli)

Niva    1,408 g Na (3,52 g soli)

Eidam 30%     0,983 g Na (2,45 g soli)

Rohlík 0,6 g Na (1,5 g soli)

Kakao prášek  0,65 g Na (1,625 g soli)

Mléčná čokoláda        0,28 g Na (0,7 g soli)

Foto: en.wikipedia.org, www.drplaster.cz, www.cbsnews.com, texashealthheart.wordpress.com, www.dailymail.co.uk
Související články
Věda a technika
Proč máme škytavku?
„Škyt! Zase na mě někdo myslí!“ známou průpovídkou si lidé odůvodňují škytavku už v 17. století a říkáme to dodnes. I když dávno tušíme, že pravá příčina nejspíš bude jiná… Nádech, výdech. Dva základní a k životu nezbytné pohyby provádíme bez ustání celý cen, aniž bychom to vnímali. Přesněji nevnímáme je, dokud hladký průběh nekončeného […]
Věda a technika
Kdo dosedne na Měsíc? Je tu velký souboj dvou miliardářů
Po dekádách útlumu, kdy se kosmické bádání zaměřovalo na vysílání sond a na zkoumání orbity nebo nejbližších planet, jsme se dostali do éry nových vesmírných závodů. Tentokrát však mezi sebou kromě velmocí soupeří také soukromé firmy. Která bude mít navrch? Zatímco ještě pár let nazpátek se nejčastěji skloňovalo jméno amerického podnikatele Elona Muska (⃰1971) a […]
Věda a technika
Skutečně existuje jarní únava?
Dny jsou konečně delší, slunce začíná pěkně hřát, tráva se zelená, ptáci zpívají… a vy byste nejraději ani nevylézali z postele! Přepadla vás hrozná lenost! Anebo je to trochu jinak? Jarní únava může někdy působit jako hloupá výmluva. Zkrátka se vám nechce nic dělat. Pokud ale z pocitu vyčerpání máte závratě, nejste schopni se na […]
Věda a technika
Dav a jeho psychologie: Má svou kolektivní mysl?
Člověk je tvor společenský a potřebuje se sdružovat do skupin, v nichž mizí pocity duševní prázdnoty a samoty. A je naprosto nepodstatné, jestli se jedná například o demonstraci, posezení s přáteli či společné sportování. Anglický filozof a fyziolog Wilfred Trotter ve své knize „Instinkty stáda během míru a války“ píše, že člověk je přístupnější hlasu […]
reklama
záhady a tajemství
Evropský unikát? Neolitické srdce Orknejí!
Starší než Stonehenge a pyramidy v Gíze, zachovalá div ne jako Vesuvem pohřbené Pompeje. Tak se často hovoří o unikátní kamenné neolitické osadě Skara Brae na západním pobřeží orknejského ostrova Mainland.   Žije se tu zhruba mezi lety 3180 př. n. l. až 2500 př. n. l. A nejde o žádné chatrče. Desítka kamenných seskupených […]
Tajemství smrti Jamese Deana
Patřil jim svět, jenže pak jejich život náhle ukončila dopravní nehoda. Ať už za ní stálo nezvládnutí řízení kvůli sjetým pneumatikám, mrtvice za volantem nebo srážka s autobusem, tyto hvězdy filmového a hudebního nebe zaplatily za osudovou chybu nejvyšší cenu. Čí život vyhasl na silnici a proč? Maminka mu umírá na rakovinu, když je mu pouhých […]
Stendhalův syndrom: Jak se projevuje nemoc z umění?
Do Florencie jezdí lidé z celého světa za úžasnými uměleckými díly a kulturními zážitky. Na některé ovšem prožitek krásna dolehne tak silně, až skončí s kombinací nepříjemných příznaků v péči lékařů. Co podivný stav způsobuje? Zrychlený tep, pocení, závratě, úzkost, bludy, mdloby, a někdy i panický záchvat. To jsou náhlé symptomy, se kterými se lidé dostávají do nemocnice Santa Maria […]
Ruiny hradu Buben: Časová smyčka dávných tragických událostí?
Zříceninu hradu Buben najdeme na Plzeňsku, na skalnaté ostrožně nad soutokem Plešnického potoka a řeky Mže. První písemná zmínka o historii nevelkého hradu pochází z roku 1349. Jeho původní jméno bylo Hrádek a dnešní jméno získal až po svých prvních majitelích, Bubnech z Hrádku. K této zřícenině se váže celá řada pověstí, z nichž nejděsivější […]
reklama
lifestyle
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i […]
Fenomén jménem televize: Když se spojily film a rádio…
Televizi zná asi každý z nás. Však v dnešní době sledováním televize tráví svůj volný čas na 40 % Čechů a v průměru u ní stráví kolem čtyř hodin denně! Jaké ale byly její začátky? Kde se vzala a kam směřuje? A jaká jsou televizní nej? Pojďme se společně podívat na jeden z nejrozšířenějších fenoménu dnešní doby. Prvotním nápadem […]
Jak se rychle najíst? Kdy se konzervy a pytlíkové polévky staly levnou náhradou čerstvé stravy?
Vždycky není možné konzumovat čerstvou stravu, Někdy je prostě příliš velký spěch a musíte slupnout něco rychlého, nebo zkrátka není na vaření čas nebo chuť. V takovou chvíli přicházejí na řadu alternativy – instantní jídla nebo konzervy. Kde se vzaly?   Za prvními konzervami s jídlem stál Napoleon I. Bonaparte. Budoucí francouzský císař Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) […]
5x nejstarší jídla světa: Ládovali se prdelačkou už bojovníci starověké Sparty?
Banda mužů usedne po tvrdé práci k ohni. Z torny vytáhnou chleba. Je starý – a tvrdý tak, že se ani nedá užvýkat. Nevadí! Proto je tu acquacotta. A bude to právě tento pokrm, kterému vděčíme za pohádkovou sekerkovou polévku.     Pekelně ostrá kaše harrisa Na pultech obchodů můžete někdy vidět harissu či harísu […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nakonec ještě bude Ryška ráda prodavačkou zmrzliny
nasehvezdy.cz
Nakonec ještě bude Ryška ráda prodavačkou zmrzliny
Během natáčení seriálu Zlatá labuť trávila Kristýna Ryška (38) většinu času ve vlaku. Jedna jízda z Rožnova pod Radhoštěm do pražských ateliérů jí zabrala čtyři hodiny – a takto jezdila i dvacetkrát
Co je pravdy na konspirační teorii chemtrails?
enigmaplus.cz
Co je pravdy na konspirační teorii chemtrails?
Příznivci konspiračních teorií jim říkají chemtrails – chemické stopy. Údajně jsou napuštěny chemikáliemi, viry či kovy a mohou mít nejrůznější účely. Pomalé trávení lidstva, šíření nemocí či steriliz
No řekněte, cožpak může přátelství skončit?
skutecnepribehy.cz
No řekněte, cožpak může přátelství skončit?
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku
Sen o americké osadě stál Skoty samostatnost
historyplus.cz
Sen o americké osadě stál Skoty samostatnost
Dlouhá plavba je u konce, lodě zakotvily nedaleko Nového Edinburghu. Skotští kolonisté se těší na svoje krajany, kteří sem připluli už před rokem. Čeká je však obrovské zklamání. Místo vzkvétající osady plné pohody a smíchu je přivítají stovky hrobů…   Skotové by ze své země rádi udělali hospodářskou velmoc. Chtějí – stejně jako Anglie, Nizozemí
Pikantní tuňáková pomazánka
tisicereceptu.cz
Pikantní tuňáková pomazánka
Nevíte, co si počít s konzervovaným tuňákem? Máme pro vás připravený opravdu chutný recept. Suroviny 1 velká tuňáková konzerva 1 větší červená cibule 2 lžíce citronové šťávy 4 lžíce jogurtu n
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Bolest? Zkuste něco jiného než tabletku
panidomu.cz
Bolest? Zkuste něco jiného než tabletku
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo
Ach, ta láska aneb Co se děje s vaším tělem, když jste zamilovaní
21stoleti.cz
Ach, ta láska aneb Co se děje s vaším tělem, když jste zamilovaní
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdr
Kuře na citronech
nejsemsama.cz
Kuře na citronech
Suroviny: 1 kuře 3 citrony 1 svazek petrželky 2 snítky čerstvého tymiánu 2 snítky rozmarýnu 2 stroužky česneku 2 palice česneku 200 g másla cibule olivový olej sůl, pepř mletý Postup: Kuře omyjte a důkladně osušte. Nastrouhejte kůru z jednoho citronu, nasekejte petrželku, polovinu tymiánu a rozmarýnu, rozdrťte dva stroužky česneku a vše důkladně promíchejte
Olomoucká zajímavost: Vodopád v Bezručových sadech
epochanacestach.cz
Olomoucká zajímavost: Vodopád v Bezručových sadech
Tato olomoucká zajímavost nemá dlouhou historii jako gotické nebo barokní památky, ale za prohlídku určitě také stojí. Vodopád na skále v Bezručových sadech vysoký osm metrů vznikl až v roce 1965 u příležitosti květinové výstavy Flora Olomouc a měl tehdy být jen reklamou na kvalitu vodních čerpadel. Voda v něm cirkuluje v uzavřeném okruhu, jehož součástí je podzemní nádrž,
Poprvé na kameru: Vědci zachytili rozmnožování mořských korálů v laboratorních podmínkách
epochalnisvet.cz
Poprvé na kameru: Vědci zachytili rozmnožování mořských korálů v laboratorních podmínkách
Vůbec první přímý přenos rozmnožování mořských korálů v umělých podmínkách se podařilo zachytit vědcům z londýnského Mordenu. Cílem projektu laboratoře Coral Spawning Lab a společnosti Canon je porozumět životním cyklům těchto organismů klíčových pro udržení ekosystému na planetě a poskytnout informace a nástroje, které umožní je zachránit.   Laboratoř Coral Spawning Lab se zabývá záchranou
Omega připomíná sto dní do zahájení Olympijských her
iluxus.cz
Omega připomíná sto dní do zahájení Olympijských her
Už za 100 dní odstartují Olympijské hry 2024 v Paříži a atmosféra se už nyní elektrizuje přípravami a očekáváním. Hodinářská značka Omega, jako oficiální časoměřič her, přichází s novinkou: hodinkami