Skip to content

7 vyvrácených mýtů o škodlivosti kávy

Dáme si ji každé ráno, aby nás pořádně nastartovala. Pijeme ji na povzbuzení, ale myslíme si, že jinak našemu zdraví příliš neprospívá. To se ovšem velice mýlíme. Odhalíme vám největší mýty a předsudky o škodlivosti tohoto zázračného nápoje.

  1. Káva škodí zdraví.

To je jeden z  nejrozšířenějších mýtů. Pití několika šálků kávy denně přitom představuje prevenci proti řadě nemocí, jako je například Alzheimerova choroba nebo cukrovka. Káva obsahuje kolem 200 prospěšných látek. Pomáhá snižovat cholesterol stejně jako zelený čaj anebo červené víno.

Z kvalitní kávy vám zuby nezežloutnou, naopak, přispívá k ničení bakterií zodpovědných za zubní kazy.
Z kvalitní kávy vám zuby nezežloutnou, naopak, přispívá k ničení bakterií zodpovědných za zubní kazy.
  1. Káva škodí srdci a zvyšuje krevní tlak.

Vědci zjistili, že pokud pijeme do 5 šálků denně, nezvyšujeme tím riziko srdečních onemocnění. Ani na vysoký krevní tlak nemá kofein tak velký vliv, jak se traduje. Na krátkou dobu se sice může u některých lidí zvýšit, ale ne významně nebo dlouhodobě.

  1. Způsobuje rakovinu.

Podle studie týmu doktora Carla La Vecchii z univerzity v Miláně snižují 3 šálky kávy denně riziko rakoviny jater, a to až o 50 %. Zároveň je prevencí proti cukrovce, která je jedním z rizikových faktorů vzniku rakoviny jater.

Káva nemá tak špatný vliv na krevní tlak a srdce, jak se dříve myslelo.
Káva nemá tak špatný vliv na krevní tlak a srdce, jak se dříve myslelo.
  1. Vyvolává žaludeční vředy.

Neexistuje žádný důkaz o tom, že káva způsobuje vředy, pouze podněcuje vylučování žaludeční kyseliny. Podle studie provedené na americké Michiganské univerzitě si pacienti s vředy, kteří pijí kávu, nestěžují na bolest vředů více než ti, kteří ji nepijí.

  1. Káva dehydruje.

Kofein v kávě má sice mírně močopudné účinky, ale studie zabývající se účinky kávy prokázaly, že pití kávy organismus neodvodňuje, jak se všeobecně traduje.

Kyselá chuť je kávě naprosto přirozená, jde totiž o ovocnou dřevinu, jejíž semena přebírají část chuti okolní dužiny.
Kyselá chuť je kávě naprosto přirozená, jde totiž o ovocnou dřevinu, jejíž semena přebírají část chuti okolní dužiny.
  1. Těhotenství a káva

Podle posledních výzkumu šálek kávy denně ženám v těhotenství nezpůsobí žádné komplikace. V těhotenství se uvádí doporučená dávka do 150 mg, při kojení pak 200 mg kofeinu denně.

  1. Pijákům kávy žloutne zubní sklovina.

Italští vědci objevili látku, která naopak zabraňuje šíření bakterií zodpovědných za kažení zubů. Černá káva obsahuje kyselinu nikotinovou a tzv. trigonelin, které pomáhají ničit streptokokové mikroby.

Marek Kožušník

Foto: shutterstock.com
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Žebříčky Zobrazit více …